Kaj je SEO – Vse kar morate vedeti o optimizaciji spletnih strani

Za vse tiste, ki se poglabljate v svet spletnega marketinga in ste se že srečali s kratico SEO, smo pripravili ta prispevek, v katerem podrobneje opišemo kaj je SEO oz. optimizacija spletnih strani in kako deluje.

Prednosti spletno optimizirane strani na primeru Panheat.si – Toplotna črpalka

Spletno optimizirana stran ima vedno boljše možnosti v spletnem marketingu, kakor ta, ki svoje mesto na lestvci plačije (Google Ads). Preden se poglobino v teorijo SEO in pravilih, ki jih s tem moramo upoštevati, si poglejmo rezultate optimizirane spletne strani. Spletna stran Panheat.si odlično deluje po načelih SEO optimizacije. S tem konstantno pridobivajo nove bralce in kupce.

Svojo trgovino širite na splet prav s tem namenom. Panheat.si je za svojo stran izbral seznam ključnih besed, ki se najbolj prilegajo njihovi vsebini. Med njimi so klimatske naprave, IR paneli, toplotna črpalka in drugi. Ko za svojo stran – npr. članek Toplotna črpalka – SEO optimizirajo se to zapiše v Google algoritem. Tako ostajajo na prvi strani Googla za ključno besedo toplotna črpalka. Vedno, ko iskalci v Google vpišemo besedo toplotna črpalka, se najprej pojavi Panheat.si, bralci pa prvim stranem najbolj zaupamo.

Na spodnji sliki vidite primer pravilno optimizirane spletne strani Panheat.si, za ključno besedo toplotna črpalka, odličen uvod v kaj je SEO.

kaj je SEO - toplotna črpalka

Kaj je SEO

SEO (Search Engine Optimization) ali optimizacija spletnih strani, je postopek prilagajanja spletnih strani Google algoritmu. S tem lahko brezplačno oglašujete svojo spletno stran na prvi strani Googla.

SEO se v zadnjih letih vse hitreje širi po svetu spletnega marketinga, saj gre za kar najboljšo, dolgoročno, marketinško strategijo.

SEO oz. optimizacija spletnih strani spada pod oblike spletnega marketinga in je najverjetneje najboljša, dolgoročna rešitev za vašo spletno stran. Pod ostale oblike bi še lahko našteli PPC (Pay Per Click), SMM (Social Media Marketing) in drugi. Če želite, da vaša stran doseže konkretne uvrstitvene rezultate, ki vam prinese bralce in kupce, se je najboljše odločiti za SEO. Mnogo začetnih podjetij se ob pričetku izvajanja SEO odloči paralelno uporabo PPC, saj s tem zagotovijo dobre rezultate že v času razvoja spletne strani.

Kaj je torej SEO?  SEO je vaša najboljša, brezplačna in dolgoročna marketinška strategija, za katero se lahko odločite v svetu spletne prodaje.

Primer SEO optimizacije za bolečine v kolkih na Magus.si

Vsebinski marketing je dobra oblika spletnega marketinga, saj lahko to kombiniramo s številnimi drugimi marketinškimi strategijami. Najpogostejše med njimi so optimizacija spletnih strani in adsense. Stran Magus.si za svoje bralce ponuja širok izbor terapij, nasvetov in izdelkov, za lajšanje bolečine v kolkih, sklepih in drugih delih telesa. Svojo spletno stran gradijo po SEO pravilih in s tem obstajajo na prvi strani Googla. V njihovem članku za bolečine v kolkih (spodnja slika) vidimo dodajanje slik in Keyword density. Če si želite članek za bolečine v kolkih pogledati podrobneje, boste videli tudi upoštevanje ostalih pravil, kot so npr. dodajanje videa.

kaj je SEO - bolečine v kolkih

Kako deluje SEO

SEO deluje kot zobniki. Svojo stran optimiziramo tako, da se kot sestavljanka prilega zahtevam Googla. Skupaj se vse premika in naša spletna stran se uvrsča na prvo stran Googla.

SEO je ni nekaj kar naredimo, ampak nekaj kar delamo. Je dolgotrajen ampak tudi dolgoročen proces, ki ga za pridobitev zadovoljajočih rezultatov ne smemo prenehati. Če z optimizacijo spletnih strani prenehamo, ko je naša stran na vrhu, bo kmalu spet padla, ker naša konkurenca z optimizacijo nadaljuje.

Primer uspešno optimizirane strani na Prvafina.si za odkup nezapadlih terjatev

Na sliki spodaj smo izbrali članek iz Prvafina.si za odkup nezapadlih terjatev. Na sliki vidite dobro optimizirano stran, ki upošteva pravilo optimizacije spletnih strani, prav tako pa upošteva pravila SEO za pisanje blogov, člankov, itd. Na sliki za odkup nezapadlih terjatev se vidi primer boldinga in bulettinga, prav tako pa na strani upoštevajo Keyword density. Za vpogled na njihovo spletno stran poglejte odkup nezapadlih terjatev. Za upoštevanje osnovnih pravil optimizacije spletnih strani, pa smo na sliki označili najpomembenjše in najnujnejše za stran Prvafina.si.

kaj je SEO - odkup nezapadlih terjatev

Katera SEO pravila poznamo

Optimizacija spletnih strani poteka po točno določenih pravilih, ki jih morate na vaši strani čim bolje upoštevati. Zato, ko izveste kaj je SEO in kako deluje, se morate naučiti kako izvajati SEO.

Optimizacija spletnih strani deluje po pravilih, ki jih za uspešno uvrstitev na Googlu dodate v svoj blog, članke in tako optimizirate celotno spletno stran. Nekaj takšnih pravil za čim boljše optimizirane članke je:

  • Keyword density (gostota targetirane ključne besede)
  • Dolžina naslovov in besedila, ter uporaba Keyphrase v njih
  • Meta opis in Slug
  • Dodajanje linkov
  • Dodajanje slik in videov
  • Bolding in Bulleting

To je nekaj najosnovnejših pravil, ki jih morate upoštevati za SEO optimizacijo, vendar obstajajo še druga. Z optimizacijo spletnih strani si lahko pomagate z različnimi orodji in vtičniki, kot so npr. Yoast vtičnik.

Primer kako deluje SEO za izkaz poslovnega uspeha na spletni strani Ebonitete.si

Več časa kot delujete na vaši spletni strani, bolj bo kvalitetna, pravilno optimizirana in si pridobila zaupanje Googla. Tako vam bo uvrščanje lažje in hitrejše. Spletna stran Ebonitete.si se ukvarjajo s preprečevanjem tveganj marketinga in nudi veliko nasvetov. Njihov izkaz poslovnega uspeha se vidi na njihovi uvrstitvi na Googlu, tako kot na popularnosti med poslovniki. Izkaz poslovnega uspeha za vaše bodoče podjetje si lahko z Ebonitete.si ogledate tudi vi. S tem zmanjšujete tveganje poslovnih pričetkov in si omogočate večjo svobodo do poslovnih odločitev. Izkaz poslovnega uspeha za Ebonitete.si lahko najdete na njihovi spletni strani, sami pa se lahko prijavite še za svoj izkaz poslovnega uspeha.

kaj je SEO - izkaz poslovnega uspeha

V spodnjem posnetku si lahko pogledate več o tem kaj je SEO in pravilih optimizacije.