Razstrupite svoje telo

Zaužijte čim več surove zelenjave. Z razstrupljanjem telesa zmanjšate zakisanost telesa. Si tega želite tudi vi, a niste ravno pripravljeni na 100 % presno hrano, postenje ali klistiranje?

Ne glede na metodo razstrupljanja, ki jo izberete, je pomembno, da k razstrupljanju telesa vedno pristopite postopoma, sicer se lahko pojavi t. i. očiščevalna kriza, ki dodatno oslabi organizem.

Razstrupite svoje telo

Razstrupite svoje teloPri različnih pristopih k razstrupljanju telesa je potrebno biti sila previden. Nikakor ne gre zanemariti potreb vašega organizma po kalciju, beljakovinah in ostalih izredno pomembnih hranilih. Zato ne priporočamo nobene neuravnotežene diete, ki se omeji zgolj na določeno skupino živil. Verjetno ste si oddahnili, ker vas ne bomo nagovarjali k postenju ali pa k uživanju zgolj presne hrane. Vam bomo pa vseeno podali nekaj namigov, kako lahko izboljšate svoje zdravje tudi brez prečiščevalnih diet in začnete postopoma zmanjševati svojo težo, če čutite, da je to potrebno. Jejte uravnoteženo in živite zdravo, to je glavno vodilo na poti do revitalizacije in pomladitve telesa.

V vašo prehrano vključite:

Čim več sadja in zelenjave. To so namreč t. i. zaščitna oz. varovalna živila, polna z vitamini in antioksidanti. Delajte si sadne in zelenjavne smoothije ter jejte čim več surove zelenjave v obliki solat. Za prečiščevanje so priporočljivi predvsem zeleni smutiji, ki vsebujejo listnano zelenjavo – kombinacijo le-te prilagodite svojemu okusu.

Naj pa vam namignemo, da so živila, ki v največji meri pospešujejo razstrupljanje:

  • artičoke,
  • beluši,
  • cikorija,
  • ingver,
  • motovilec,
  • ohrovt,
  • peteršilj,
  • radič,
  • rdeča pesa in
  • rukola

Jejte čim več kosmičev, polnozrnatih testenin, rjavega riža in polnozrnatih žit. Ti »dobri« ogljikovi hidrati bodo vašemu organizmu dali vso potrebno energijo, hkrati pa ga bodo založili tudi s prehransko vlaknino, beljakovinami in vitamini.

Posegajte po suhih kosih mesa in drugih virih beljakovin, kot so fižol, grah, bob, leča, semena in sojini produkti. Beljakovine so posebej pomembne za otroke v razvoju in pa športnike.

Ko gre za mlečne izdelke, izbirajte tiste z manj maščobami, jejte pa tudi čim več hrane, bogate s kalcijem. Saj veste, kalcij za zdrave kosti in zobe.

Pijte, pijte in še enkrat pijte. Voda je še posebej pomembna, ko želite svoj organizem prečistiti.

Vsaj 50 % zaužite dnevne energije naj bo v obliki presnih živil, kot so solate, napitki in sadni ter zelenjavni prigrizki. Tako boste pospešili razstrupljanje vašega telesa, hkrati pa v večini ohranili svoje prehranjevalne navade.

Poleg zdrave prehrane pa boste pri razstrupljanju vašemu telesu pomagali tudi z redno telesno aktivnostjo. V veliko pomoč vam bo, če se boste izogibali kajenju, uživanju drog in alkohola ter če boste dovolj spali. Sicer pa imejte v mislih, da je vaše telo majhen ekosistem, ki je narejen tako, da sam sebe očisti. Če boste jedli zdravo in uravnoteženo, se redno gibali in pili dovolj tekočine, bodo vaše ledvice in jetra naredili svoje. Upoštevajte zgornje nasvete in vaše telo vam bo hvaležno.

Sestavek je povzet po zapisu o razstrupljanju telesa, na Omega3.si na tej povezavi.