CHIA SEMENA ali SEMENA OLJNE KADULJE

Chia semena (Salvia hispanica) predstavljajo hranljiv dodatek vsakemu obroku, naj bo to zajtrk, malica, kosilo ali dodatek k sladicam. vmešamo jih

Salvia hispanica
Salvia hispanica v naravnem okolju.

lahko kamorkoli, pri tem pa ne vplivajo na spremembo okusa. Semena chia so že sama po sebi okusna in hrustljava in ne puščajo grenkega priokusa.

 

CHIA SEMENA VSEBUJEJO

Chia semena vsebujejo omega – 3 maščobne kisline (ki predstavlja 64% vseh maščob v semenih), linolno kislino – omega 6 maščobno kislino (17%), oleinsko kislino – omega 9 maščobno kislino (6,5%), palmitinsko kislino (6,8%) in stearinsko kislino (3,7%).
Predstavljajo zakladnico antioksidantov (kafeinska kislina, klorogenska kislina, miricetin, kvercetin, kampferol), mineralov (kalcij, kalij, magnezij, fosfor, železo, natrij, cink, …) vitaminov (vitamini B1, B2, B3 in A) in vlaknin. So tudi dober vir beljakovin, med katerimi so prisotne prav vse esencielne aminokisline, in jih vsebujejo dvakrat več kot druga semena in žitarice. Skupaj vsebujejo 20% beljakovin, 32% maščob in 42% ogljikovih hidratov. Glutena ne vsebujejo.

ZANIMIVOST

Po vsebnosti omega – 3 maščobnih kislin prekašajo ribe in lanena semena, po vsebnosti kalija pa prednjačijo pred bananami. Vsebujejo 3x več antioksidantov kot jagodičevje, 5x več kalcija kot mleko in 3x več železa kot špinača.

CHIA GEL

Chia semena imajo higroskopsko sposobnost, kar pomeni, da nase vežejo vodo. Sposobna so absorbirati

 Chia semena ustvarijo želatinast gel, ki nudi občutek sitosti.
Chia Semena ustvarijo želatinast gel, ki uporabniku nudi občutek sitosti.

tudi 10 kratno količino svoje teže. Če jih namočimo, se semena ovijejo z gelom, ki ga omenja veliko receptov za super jedi. Imenujejo ga »chia gel« ali »chia puding« in ga lahko v jedeh uporabimo kot naravno želirno sredstvo. Gel je odličen za zgoščevanje omak, marmelad in napitkov, zaradi svojega nevtralnega okusa pa ga lahko kombiniramo s sladkimi in slanimi jedmi. Ker je naravno želirno sredstvo, je zelo priročna sestavina v vseh presnih sladicah in namazih.
Na splošno je tudi zelo dober način za vnašanje mineralov in proteinov v telo, saj ga le-to v obliki gela brez težav absorbira.

 

Gel ustvari neke vrste pregrado pred prebavnimi encimi v našem prebavnem traktu, ob čemer se upočasni prebava ogljikovih hidratov v krvni sladkor. To je razlog, da uživanje chia semen posebej priporočajo diabetikom.

Chia gel ustvari tudi občutek sitosti, kar pomaga pri enostavni izgubi telesne teže. Siti smo z manj vnešenimi kalorijami.

Ker chia semena nase vežejo vodo, olajšajo prehod druge hrane skozi prebavila in pomagajo pri uravnavanju elektrolitskega ravnotežja v telesu. Celicam dovajajo prepotrebno tekočino in pripomorejo k ohranjanju visokega nivoja tekočine v telesu.
chiasemenadivider

CHIA V KUHINJI

Chia gel se lahko uporablja pri peki kot okusen nadomestek za jajca (1 žlica chia semen namočenih v 3 žlice vode nadomesti 1 jajce). Pri pripravi pečenih jedi ga lahko uporabljamo kot nadomestilo za katero koli sestavino iz glutena in ga kombiniramo z ostalimi običajnimi sestavinami. Kot nadomestek navadne moke pri peki kruha, slaščic in drugih jedi se odlično obnese chia moka (1/3 običajne moke nadomestimo s chia moko).

jajce_chia
Eno jajce lahko nadomestite z žlico chia semen, ki jih predhodno namakate v dveh žlicah vode.

chiasemenadivider

 

Bolje je, če chia semen ne segravate, saj tako ohranijo vse svoje koristne lastnosti.

KOLIČINA

24 g chia semen pokrije dnevne potrebe odraslega človeka. Odrasel človek naj bi zaužil 1 čajno žličko semen trikrat dnevno, otroci pa 1 čajno žličko dvakrat dnevno. Prevelik odmerek chie telesu ne škodi, vendar je zaradi doseganja optimalnih pozitivnih učinkov na telo semena chia priporočljivo uporabljati skladno z dnevnimi potrebami telesa. Priporočljivo je zaužiti več tekočine dnevno, zaradi visoke vsebnosti vlaknin.

Pri jemnju chia semen naj bodo posebej pozorni ljudje, ki imajo nizek krvni tlak, saj ga chia semena znižujejo in tisti, ki jemljejo tablete za redčenje krvi, saj chia semena redčijo kri. Pozornost velja tudi pri ljudeh z veliko alergijami (predvsem tisti, ki so alergični na gorčična semena), saj so chia semena lahko alergen.

chiasemenadivider

 

POZITIVNI UČINKI CHIA SEMEN

 • Chia semena upočasnjujejo prebavo ogljikovih hidratov v sladkorje in s tem uravnavajo raven krvnega sladkorja.
  Chia semena so najbogatejši rastlinski izvor Omega-3 maščobnih kislin na svetu. Ščitijo pred obolevanjem, artritisom ter srčno žilnimi boleznimi in so bistvene za normalno rast in razvoj otrok in živalskih mladičev.
 • preprečuje visok krvni tlak in nastanek krvnih strdkov (redčijo kri); zdravniki so dokazali, da z rednim uživanjem semena Chia znižujejo krvni pritisk.
 • Chia semena so izredno bogata z antioksidanti, ki pomagajo proti staranju in preventivno proti razvoju rakavih obolenj
 • Delujejo protivnetno
 • Chia semena vsebuje veliko mineralov, ki jih telo ne more tvoriti samo, so pa življenjskega pomena.
 • Chia semena vsebujejo ogromno hranljivih vlaknin, kar pomaga pri čiščenju črevesja (v črevesju se napihnejo in ga pomagajo očistiti), ter zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni.
 • Pomagajo krepiti imunski sistem.
 • Zmanjšujejo nastanek slabega holesterola v krvi.
 • Imajo nizek glikemični indeks.
 • izboljšujejo možganske funkcije (vključno s spominom in koncentracijo)
 • Zmanjšujejo apetit!
 • Športnikom pomagajo pri regeneraciji in večji vzdržljivosti.
 • Izboljšajo lase in kožo.
 • lajšajo težave pri menopavzi in menstrualne težave.

Ali ste vedeli?

V času razcveta azteške civilizacije naj bi pri Aztekih običajno dnevno prehrano sestavljala štiri živila: amarant, fižol, koruza in chia – slednjo so uživali samostojno kot zrnje, zmleto v moko ali namočeno v vodi kot okrepčilen napitek.
S hranilno sestavo teh drobcenih semen, s katerimi so se plačevale celo dajatve, se takrat verjetno niso ukvarjali, videli in vedeli pa so, da delujejo. Semena so jedli največkrat bojevniki za večjo moč in boljšo vzdržljivost.

KAKO POMAGA ŠPORTNIKOM?

Chia gel lahko dolgo časa ohranja visok nivo tekočine v telesu, pomagajo pri hitri regeneraciji mišic po napornih treningih in večji vzdržljivosti.

Chia semena prihajajo iz puščavske rastline Salvia hispanica, ki jo v obilju lahko najdemo v Mehiki. Že Maji in Azteki so semena uporabljali v prehrani, bila so osnova preživetja Azteških vojakov. Semena so največkrat jedli bojevniki za večjo moč in boljšo vzdržljivost (Chia v majevskem jeziku pomeni moč in vzdržljivost).Ena žlica teh semen lahko vzdržuje človeka 24 ur.

azteki chia

CHIA SEMENA SO IDEALNA REŠITEV ZA VAS, ČE:

 • Občutite pomankanje energije
 • Ste na dieti in/ali si želite pripravljati zdrave, nizkokalorične sladice
 • Iščete obrok za povečanje energije, ki vas ne bo oviral med športno vadbo
 • Želite poskrbeti za zdravo srce in ožilje
 • Imate težave s prebavo
 • Iščete nadomestek za jajca
 • Pripravljate presne sladice in namaze ter potrebujete naravno želirno sredstvo brez kuhanja
 • Vam ni všeč priokus drugih super živil

ZANIMIVOST

Za sodobno prehrano v Evropi in Ameriki je značilno, da vsebuje preveč omega-6 maščob, ki jih pogosto nevede zaužijemo z različnimi rastlinskimi olji in premalo omega-3 maščob. Prehrana v evolucijskem razvoju človeka je vsebovala izenačeno razmerje omega-6 in omega-3 maščobnih kislin (1 : 1). Današnje razmerje med njimi je porušeno in znaša od 10 : 1 do 25 : 1.
Chia semena so najbogatejši vir omega 3 maščobnih kislin med rastlinami in jih vsebujejo celo 3x več kot atlantski losos.

Chia semena so v samem vrhu superživil, ker so nabita z maščobnimi kislinami omega 3 in omega 6, beljakovinami, antioksidanti, vitamini in minerali ter topnimi vlakninami. Chia semena so zaenkrat najbogatejši vir rastlinskih omega 3 maščobnih kislin med poznanimi rastlinami na svetu.

chia benefits