Pozitivne lastnosti medu

Spodaj so opisane pozitivne lastnosti medu.

Pozitivne lastnosti medu

Pozitivne lastnosti meduMED AKACIJEV – POMIRJA IN DELUJE UGODNO PRI NESPEČNOSTI

Je tekoč, skoraj brezbarven ali nežno rumen, milega okusa in brez izrazitega vonja, zato ga nekateri imenujejo tudi damski med. Velja kot nepogrešljivo sladilo za čaj, kavo in sadne torte ter tudi kot odličen namaz na kruh. Ta med pomirja in deluje ugodno pri nespečnosti, težavah v obdobju mene ter za neješče otroke.

MED CVETLIČNI – KREPI SRCE IN OŽILJE.

Čebele ga naberejo na travniških cvetlicah in drugih cvetočih rastlinah. Barva cvetličnega medu je v vseh odtenkih od svetlo rumene do rumenkasto rjave. Odvisno od vrste rastline iz katere izhaja, kristalizira prej ali pozneje, kristali pa so različne velikosti. Cvetlični med je okusen na kruhu ali v pecivu, primeren je za pripravo lahkih mesnih jedi in različnih napitkov. Krepi srce in ožilje.

MED GOZDNI – SE PRIPOROČA PRI SLABOKRVNOSTI

Gozdni med, ima različne odtenke rjavkaste barve, saj je naravna mešanica medu, ki nam ga ponuja gozd. Še posebno je okusen v skutinih jedeh, na črnem kruhu, ter nepogrešljiv v polivkah in omakah. Ker vsebuje veliko rudninskih snovi (zlasti železa), krepi tudi odpornost organizma, priporoča pa se tudi pri slabokrvnosti (priporočamo: Kaj je dobro za slabokrvnost?)

Čebele na gozdni paši nabirajo medičino in mano na različnih rastlinah gozdne podrasti in drevesnih vrstah. Zato je med s te paše, odvisno od vrste, ki v njem prevladuje, precej raznolik. Moje čebele to pašo izkoriščajo v gozdovih širom po Sloveniji.

MED HOJA – ODLIČEN PROTI KAŠLJU IN BRONHITISU

Hojev med ali hojevec je temnejše rjavozelene barve in precej gost ter ne kristalizira rad. Ta med je zelo prijetnega in milega okusa, je pa skoraj brez vonja. Posebno se poda k mlečnim napitkom, suhemu sadju in črnemu kruhu. Vsebuje snovi, ki mehčajo sluz pri boleznih dihalnih organov ter mnogo rudninskih snovi. Zelo je cenjen tudi, ker velja kot odlično sredstvo proti kašlju in bronhitisu.

MED KOSTANJEV – PROTI MOTNJAM PREBAVE IN PRESNOVE

Kostanjev med je temnejše rjavordeče barve z vonjem, ki spominja na pelin in je bolj ali manj grenak. Grenčina izvira iz zrnc cvetnega prahu, ki ga je v tem medu zelo veliko. Kostanjev med ima večjo vitaminsko vrednost, kot je to običajno pri drugih vrstah medu. Nepogrešljiv je zlasti v peki peciva in potic. Ugodno deluje pri motnjah prebave in presnove, prav tako tudi pomirja.

Preberite še: Kako si naredimo zdrav zajtrk s chia piškoti