Popotna lekarna naj vsebuje tudi izdelke za oči

Nesreča žal nikoli ne počiva in težave z očmi vas lahko doletijo tudi ob najbolj neprimernih trenutkih, npr. na dopustu. Preverili smo, katere očesne tegobe so najpogostejše poleti in izbrali nekaj izdelkov, ki vam jih lahko pomagajo lajšati. Popotna lekarna ne bo popolna brez njih, zato si jih pred odhodom na dopust nujno priskrbite.

popotna lekarna naj vsebuje tudi izdelke za oči
Kapljice za oči za 1001 tegobo z očmi

Kapljice za oči so nepogrešljive v vsaki popotni lekarni. Gotovo ste na dopustu že doživeli, da vam je med sprehodom v oči zašla mušica, na plaži med igro z žogo pesek ali med sproščanjem pod borovci kakšna iglica. Tujek v očesu je zelo neprijeten in lahko tudi nevaren, zato pri bolečinah in vidni poškodbi nikar ne odlašajte z obiskom zdravnika. Če pa gre zgolj za draženje v očesu in neprijeten občutek, lahko v oči kapnete kapljice za oči in tako iz očesa izperete tujek.

Pri tujkih v očesu vam bodo prav prišle kapljice za oči, ki vsebujejo trehalozo, saj ta učinkovina oči zaščiti in obnavlja očesno površino. Pomembno je tudi, da kapljice za oči ne vsebujejo konzervansov, saj bi lahko ti že tako razdraženo očesno površino še dodatno razdražili. Velja preveriti kapljice za oči na mojeoko.si, saj so proizvajalci Laboratoires Thea znani kot pionirji pri razvoju kapljic za oči, ki veliko pozornosti namenjajo razvoju plastenke, ki omogoča hranjenje brez konzervansov, in preučevanju koristi trehaloze, ki je izjemna naravna snov, prisotna v številnih rastlinah.

Kapljice za oči ali umetne solze, kot jim tudi pravimo, se uporabljajo predvsem, ko želimo blažiti občutek suhih oči. Nikar ne mislite, da je bolezen suhih oči rezervirana samo za zimo. Neprijetni simptomi, kot so pekoč občutek, srbenje oči, prekomerno solzenje, boleče oči in občutek tujka v očeh, vas lahko doletijo tudi poleti. Glavni razlogi za to so klimatske naprave in vremenske razmere. Poletja postajajo tako nevzdržna, da si prijetnega vzdušja brez klimatske naprave skoraj ne moremo več predstavljati. A uporaba te za oči ni nedolžna. Suh zrak in pihanje, ki ga ustvarja, lahko škodita očem in povzročita simptome bolezni suhih oči. Tudi veter in močno sonce podobno vplivata na oči. Še več informacij o vzrokih, zdravljenju in preventivi pri suhih očeh najdete na suhe oči mojeoko.si.

Popotna lekarna torej brez kapljic za oči ne bo popolna. Poskrbite pa tudi za preventivo: zunaj nosite sončna očala, pri tveganih opravilih, kot so košnja in razna popravila, pa na oklevajte in si namestite zaščitna očala.

popotna lekarna in kapljice za oči
Popotna lekarna za alergike: antihistaminične kapljice za oči

Alergije so poleti v polnem razmahu, med njimi pa prednjači alergija na cvetni prah. Če se alergenom ne morete izogniti ali če vas alergija muči kljub vsem ukrepom proti alergiji, občutite pa jo predvsem kot solzne in srbeče oči, razmislite o uporabi posebnih antihistaminičnih kapljic za oči. Obstaja več znamk; posvetujte se z zdravnikom ali farmacevtom o tem, kateri izdelek bi bil najbolj primeren za vas. Nikoli ne veste, kdaj vas bo alergija doletela, zato ob odhodu na dopust v popotno lekarno spakirajte ustrezne kapljice za oči proti alergiji. V tem članku smo zasledili izkušnje alergika s simptomi, ki se odražajo na očeh – morda vam njegovi nasveti pridejo prav.

Popotna lekarna ni popolna brez krpic za oči

Morda jih ne poznate, a na trgu že lep čas obstajajo posebne sterilne krpice za oči, ki se primarno uporabljajo za čiščenje vek pri blefaritisu ali vnetju vek. Tudi če vas ne muči vnetje vek, bodo krpice prišle še kako prav, če želite odstraniti nečistoče, tujke ali alergene z oči, saj so izredno nežne do kože, prepojene z losjonom ter poleg tega sterilne.

Poleti še posebej pogosto razsaja neprijetna očesna bolezen. To je konjunktivitis ali vnetje očesne veznice. Gre za zelo nalezljivo bolezen, za katero so značilne prave epidemije po vrtcih in kolektivih. Poleti je pogostejši virusni konjunktivitis, pozimi pa bakterijski. Za virusnega je značilen voden izcedek iz oči, srbeče in pordele oči ter občutljive oči. Prav s krpicami za čiščenje vek lahko najbolj varno in temeljito odstranjujete očesni izloček, da ne bi z njim okužili še koga drugega. Če ste se nalezli konjunktivitisa, poskrbite, da uporabljate lastno brisačo ter si pogosto in temeljito umivate roke.

Prehranski dodatki za dobro formo oči

Z daljšanjem življenjske dobe se pojavlja vedno več degenerativnih bolezni, ki prizadenejo tudi oči, npr. starostna degeneracija makule ali rumene pege. Gre za najpogostejši vzrok nepovratne okvare vida pri osebah, starejših od 50 let. Zanjo zboli več žensk kot moških, začne pa se pojavljati po 50. letu, nato s starostjo njena pojavnost še narašča. Eden od vzrokov za pojav bolezni je tudi neprimerna zaščita pred sončnimi žarki, ki jih je poleti največ.

Pri starostni degeneraciji makule je ogrožen centralni vid, do česar pride, ker se občutljive celice rumene pege včasih poškodujejo in prenehajo delovati, kar imenujemo suha degeneracija. Lahko pa pride tudi do brazgotine na rumeni pegi zaradi iztekanja krvi iz krvnih žil, kar je tako imenovana vlažna oblika bolezni.

Poleg škodljivih sončnih žarkov sicer ne smemo zanemariti genetskih razlogov za bolezen, na njen pojav pa pomembno vplivajo tudi dejavniki, ki ogrožajo tudi splošno zdravje, na primer kajenje, debelost, visok krvni tlak in povišan holesterol.

Da bi oči zaščitili pred negativnimi vplivi okolja ter jih podprli z vitamini, vas svetujemo, da se prehranjujete zdravo in pazite na splošno zdravje. Nič pa ne bo škodilo, če boste v podporo zdravju oči izbrali kakšno prehransko dopolnilo. Vsebuje naj lutein, zeaksantin, resveratrol in vitamin D, saj vsa ta hranila pomembno prispevajo k dobri formi oči. Popotna lekarna bo torej popolna, če boste v njo shranili še prehranski dodatek, kakršen je na primer na povezavi.

Želimo vam, da čim bolj uživate v poletju, skrbi z očmi pa odložite, saj vaša popotna lekarna vsebuje vse potrebno za hitro lajšanje morebitnih težav.