Prehransko dopolnilo glukozamin za zdrave sklepe

Glukozamin je aminosladkor, ki se nahaja skoraj v vseh telesnih tkivih, največ ga najdemo v vezivnem tkivu in hrustancu. Prav tako je sestavni del celičnih struktur, beljakovin na celični površini in strukturnih molekul, ki pomagajo, da so celice povezane in zato ima pomembno vlogo pri izgradnji sklepov. Prehransko dopolnilo glukozamin za zdrave sklepe vam bo pomagalo pri nastanku kit, vezi, kosti in sklepne tekočine. Zelo pomemben pa je tudi za zdrave nohte, kožo in lase, saj s svojim delovanjem izboljša njihovo strukturo in trdnost. Glukozamin preprečuje obrabo sklepov, povečuje njihovo gibljivost in spodbuja proizvodnjo hrustanca. Zaradi teh lastnosti, strokovnjaki prehransko dopolnilo glukozamin, priporočajo predvsem ljudem v tretjem življenjskem obdobju, posebej tistim, ki trpijo za osteoartritisom, osteoartrozo ali revmatoidnim artritisom.

Prehransko dopolnilo glukozamin za zdrave sklepe

Strokovnjaki prehransko dopolnilo glukozamin za zdrave sklepe priporočajo predvsem športnikom in starejšim

Priporočajo ga tudi športnikom, ki pri svoji aktivnosti pogosto obremenjujejo sklepe. Osteoartritis je najpogostejša oblika artritisa in je tudi drugi najpogostejši vzrok za invalidnost v Sloveniji. Običajno se pojavi po 50. letu starosti in lahko prizadene oba spola. Osteoartritis povzroča obrabo hrustančnega tkiva, kar povzroči bolečine in otrdelost sklepov. Predvsem pa je osteoartritis degenerativna bolezen, prizadene pa lahko vse sklepe, najpogosteje so prizadeta kolena, komolci, ramena, kolki in hrbtenica, posebej pri starejših ljudeh. Simptomi so bolečina, togost sklepov, otekanje, deformacije sklepov in omejitev gibanja. Zdravila za zdravljenje osteoartritisa se pogosto osredotočajo samo na simptome bolezni, zato je za zdravljenje te bolezni potrebna druga kategorija zdravil, ki ugodno posegajo tudi v strukturo sklepnega tkiva in upočasnijo napredovanje bolezni, predvsem pri procesu dolgotrajnega zdravljenja.

Klinične raziskave glukozamina

S staranjem telo zmanjša proizvodnjo glukozamina in z mnogimi kliničnimi raziskavami so dokazali, da dodatno uživanje prehranskega dopolnila glukozamina, spodbuja tvorbo hrustanca in zavira njegovo razgradnjo in s tem preprečuje tudi napredovanje osteoartroze in omili boleče simptome. Glukozamina ne moremo dobiti iz vsakodnevne prehrane, zato ga moramo v organizem vnašati z raznimi prehranskimi dopolnili, ki ponavadi vsebujejo hitin, ki je pridobljen iz zunanjih delov skeleta lupinarjev. Tako pridobljeno prehransko dopolnilo pogosto povzroča alergije, zato so na voljo tudi veganski pripravki, ki so pridobljeni iz gensko nespremenjene koruze in tako primerni tudi za vegane.

Viri:
Blumberg JB; Spreminjajoče se zahteve hranil pri starejših odraslih
Hensrud D, Antioxsidant stanje