Kokosovo olje za zaščito pred virusi

Kokos, Cocos Nucifera, raste na palmi, ki letno obrodi okoli 75 sadežev. Španski osvajalci so kokos poimenovali coco, kar pomeni opičji obraz. Na to jih je napeljala kosmata lupina in tri vdolbine, ki resnično nekoliko spominjajo na opico. Kokos je zelo hranljiv sadež, bogat z vitamini, minerali in vlakninami. Na številnih otokih je kokos še vedno glavna prehrana domačinov, velik pomen pa ima tudi v svetovnem merilu, saj je od kokosa odvisna kar ena tretjina svetovnega prebivalstva. V tradicionalni medicini, naravni kozmetiki in kulinariki, je kokos prisoten že tisočletja. V medicinske namene  se izdelki iz kokosa uporabljajo za lajšanje težav mnogih bolezni, kot so astma, bronhitis, opekline, zaprtje, kašelj, vročina, gripa, menstrualne težave, okužbe, razjede in želodčne težave. Posebej cenjeno je kokosovo olje za zaščito pred virusi, saj vsebuje lavrinsko kislino, ki deluje antivirusno in antibakterijsko.

V kulinariki in medicini priporočajo kokosovo olje za zaščito pred virusi

Številne koristi kokosa pa niso poznane samo v tradicionalni medicini, pač pa jih podpira tudi uradna medicina. Številne objavljene raziskave so pokazale, da je kokos zelo koristen za zdravje. Številne zdravilne koristi kokosa naj bi izboljšale prebavo in absorpcijo vitaminov, mineralov in drugih mikrohranil, uživanje  kokosa naj bi izboljšalo  in zmanjšalo  tveganje povezano s sladkorno boleznijo.  Kokosovo olje za zaščito pred virusi pa je že stoletja poznano zdravilo za zmanjšanje vnetnih stanj.

Kokosovo olje za zaščito pred virusiKokosovo olje ima najvidnejše mesto v kulinariki in medicini. Kokos namreč vsebuje maščobo, ki jo kar 92% sestavljajo srednjeverižne maščobne kisline, ki jih poznamo tudi pod kratico MCT. Glavna značilnost srednjeverižnih maščobnih kislin, je lažja presnova, organizem pa jih ne skladišči v obliki maščobnih zalog, pač pa jih uporablja kot hiter vir energije. Večinski delež nasičenih maščobnih kislin predstavlja lavrinska kislina, ki deluje proti bakterijam in virusom.

Zaradi visoke vsebnosti nasičenih maščob, je kokosovo olje najprimernejše rastlinsko olje za peko. Pri visokih temperaturah, ne oksidira, kot ostala rastlinska olja, zato se pri segrevanju ne tvorijo škodljive snovi. Kokosovo olje agregatno stanje spreminja glede na temperaturo okolja, zato je v hladilniku v trdnem stanju, pri sobnih temperaturah pa se zmehča ali utekočini.

Kokos je bogat vir hranilnih snovi

Na 100 gramov surovega mesa kokosa, najdemo 34 gramov maščobe, od tega 30 gramov nasičenih, 6 gramov ogljikovih hidratov in 3 grame beljakovin. Kokos je tudi bogat vir mineralov, prevladujejo mangan, fosfor, cink in železo. Zaradi visoke vsebnosti nasičenih maščob, je kokos pogosto na zatožni klopi. Nasičene maščobe niso vedno škodljive, predvsem iz svojih jedilnikov ne smemo črtati naravnih nasičenih maščob, ki jih poleg kokosa, najdemo še v jajcih in mesu. Te maščobe so dobrodošel vir energije in pomemben vir mikrohranil.

Viri:

Jean Carper, Nehajmo se starati

Hayflick Leonard, How and Why We Age