Zdravilne travniške rastline so dragoceni zaklad naše lokalne narave

V Sloveniji so zdravilne travniške rastline in zelišča tako pogoste, da jih lahko nabira prav vsak. Seveda pa naj pri tem ne pozabi na ohranjanje narave. Niso vsa rastišča dovolj zaraščena, da bi na njih prosto nabirali. Habitate, kjer raste le drobec zdravilnih rastlin, raje pustimo na miru. Rastline raje naberimo tam, kjer jih je dovolj in rastejo v čistem okolju.

Zanimiva divja zel, ki jo najdemo na suhih travniki je navadni oslad, Filipendula vulgaris. Ne smemo ga zamenjati z brestovolistnim osladom, ki ga imenujemo tudi močvirski oslad. Njuna socvetja so podobna, razlikujeta pa se v rastišču in času cvetenja.

Nasvete pripravlja Rozma.si

Zdravilne travniške rastline

Oslad spada med zdravilne travniške rastline, ki jih lahko naberete tudi sami in shranite za zimske dni

Travniški oslad cveti navadno okoli dva tedna pred močvirskim osladom, oba zacvetita nekje v juniju, močvirski oslad lahko tudi julija. Brestovolistni oslad zacveti še drugič v mesecu avgustu in septembru in nas razveseljuje s svojimi aromatičnimi cvetovi.

V zdravilstvu je veliko bolj poznan brestovolistni oslad, Filipendula ulmaria, ki ureja in pospešuje presnovo, širi žile, krepi srce, pomaga pri gripi ter sklepnem revmatizmu. Uporabljate ga lahko tudi za zdravljenje kožnih izpuščajev, pri čemer pripravite čaj tako, da v pol litra mrzle vode dodate čajno žličko narezane posušene korenike in vodo zavrete. Nato jo pustite vreti še 5 minut, odstavite iz štedilnika ter dodate žličko posušenih cvetov oslada. Tako pripravljen napitek pustite stati še 10 minut in spijete med obroki trikrat na dan.

Oslad

S svežim sokom oslada iz cvetov, listov in korenike pripravite tudi pripravek za grgranje pri vnetju grla

Listi navadnega oslada so podobni rmanovim listom. Posebej to velja, ko so rastline mlade, ko cvetovi še niso razviti. V tem primeru bodite pozorni na vonj rastline. Rman ima značilen aromatičen vonj, ki se povsem razlikuje od vonja oslada, ki je prav tako aromatičen in spominja na zdravila. In to ne po naključju, saj osladu pravimo tudi travniški aspirin in vsebuje obilo salicilne kisline in njenih derivatov.

Pri osladu je užitna cela rastlina, zato jo lahko nabirate v različnih letnih časih in jo uporabljate za zdravilne namene ter za kulinarične užitke.