Bolečine v vratu in zatilju

Bolečine v vratu in zatilju so neprijeten pojav, ki ga doživi skoraj vsak kdaj v življenju. Vzrokov za te bolečine je lahko več, mi vam bomo razložili najpogostejše in predvsem kako se izogniti bolečini v vratu in zatilju, ter kaj lahko storite, ko so bolečine že prisotne. Ponudili vam bomo tudi način hitrejše rehabilitacije in vaje za vrat in zatilje.

Vzroki za bolečine v vratu in zatilju

Najpogostejši vzrok za bolečine v vratu in zatilju izhajajo iz nepravilne drže telesa in / ali iz prisilne drže:

 • Nepravilna drža se navadno kaže že v mladostniških letih, ko se telo še razvija in je intenzivna rast. Tako je pomembno zavedanje pravilne drže pri otroku, na katero jih naj opozarjajo starši in športni pedagogi, ki z otrokom sodelujejo.
  Za pravilno in zdravo držo telesa, posebno hrbtenice obstaja vrsta različnih gibalnih tehnik, ki krepijo in raztezajo mišice vratu, zatilja in hrbtenice. Nekaj vaj za krepitev mišic v vratu in zatilju, si lahko ogledate na posnetku spodaj.
 • Prisilna drža v službi je ravno tako zelo pogost vzrok za bolečine v vratu in zatilju, saj danes ogromno ljudi sedi za računalnikom več kot deset ur na dan. Pri tem je zelo pomemben stol na katerem sedimo in drža, ki jo zavzamemo ob sedenju.
  Nezanemarljiva je tudi uporaba mobilnih naprav, ki med brskanjem človeka sili v pogled navzdol in je zelo obremenilna za vrat.
Bolečine v vratu in zatilju-vzroki
Vzrok za bolečine v vratu in zatilju so degenerativne spremembe vratne hrbtenice, ki je močno povezano s staranjem človeka in obrabo hrustanca v sklepih. Več o tej bolezni: degenerativne spremembe, si preberite na povezavi.

Degenerativne spremembe vratne hrbtenice

Degenerativne spremembe vratne hrbtenice so velikokrat vzrok za bolečine v vratu in zatilju, saj so to obrabe na malih sklepih vratne hrbtenice. Degenerativne spremembe pomeni bolezensko stanje, ki je močno povezano s staranjem človeka in izraža stalno napredovanje oz. slabšanje bolezni. Zato velikokrat slišimo, da ima nekdo degenerativne spremembe letom primerne, se pravi, da je del telesa obrabljen zaradi obremenitev staranja.
Zdravnik v takem primeru, ko je slikanje vratne hrbtenice pokazalo, da gre za degenerativne spremembe vratne hrbtenice, navadno predpiše le zdravila za lajšanje bolečin, včasih pa tudi fizioterapijo. Pri degenerativnih spremembah vratne hrbtenice, vam je v veliko lajšanje bolečin in razbremenitvi vratnih mišic, magnetna terapija. Tovrstna terapija je del fizioterapije v zdravstvenih domovih, vi pa jo lahko uporabljate tudi doma, povsem varno in učinkovito.

Artritis

Artritis pomeni vnetje sklepov v vratni hrbtenici, ki povzroča bolečino v vratu in zatilju. Do vnetja največkrat privede artroza oz. obraba hrustanca v sklepu, ki se kasneje na neki točki tudi vname. Vnetje se sčasoma, in s pomočjo protivnetnih zdravil pojenja, a bolečina ostaja, saj je prvotni vzrok obrabljenost vretenc. Obrabe oz. artroze pa ni moč pozdraviti, lajšajo se lahko simptomi in upočasni se napredovanje te bolezni.
Da boste bolje razumeli, kaj je artroza in kaj privede sklepe do obrab, si preberite članek na to temo, ki vam pove tudi kako si pomagati pri artrozi oz. obrabi sklepov.

Pri bolečinah v vrati in zatilju, ki jih povzročajo bolezni sklepov – artritis, si lahko pomagate z magnetno terapijo, ki dokazano deluje ( 1 ).

Preobremenitev mišic v vratu

Preobremenitev mišic v vratu, ko so mišice obremenjene s stalnimi ponavljajočimi gibi ali pri športnikih tudi s težo – dvigovanje uteži, so lahko vzrok hudih bolečin v vratu in zatilju. Preobremenitev mišic v vratu pomeni tudi, če več ur sedite za računalnikom in nimate pravilne drže, ter se zato mišice zakrčijo. Če sedite v pisarni v bližini klimatske naprave ali celo na prepihu, celotno stvar še poslabšate. Preobremenjene mišice v vratu bolijo več dni, lahko tudi tednov, še posebno, če vratu ne morete popolnoma razbremeniti.

Heksenšus

Heksenšus je tista ostra bolečina v vratu, ko ne morete obrniti glave, ker je bolečina v vratu premočna. Zgodi se nenadno, vzrokov za heksenšus pa je več:

 • neroden položaj med spanjem
 • hitri gib v vratu med vožnjo avtomobila, ko pogledate mrtvi kot
 • slaba drža za računalnikom ali gledanje v pametni telefon
 • ponavljajoči gibi npr. delavci za tekočim trakom

Bolečina v vratu pri heksenšusu navadno mine v parih dneh, vendar je v tem času zelo huda. Pomagajo mrzli obkladki, izogibanje prepihu in spanje brez vzglavnika. Nekateri si med heksenšusom privoščijo sprostitveno masažo vratu, spet drugim masaža med akutno bolečino ne ustreza.

Kako se izogniti bolečinam v vratu in zatilju?

Bolečinam v vratu in zatilju se lahko izognete:

 • s pravilno držo telesa, ki vas ga lahko hitro nauči fizioterapevt, ki vam pove držo telesa med hojo, pri sedenju, tako v službi kot doma. Pomembno je vsakodnevno zavedanje pravilne drže telesa in pravilna izbira stola v službi, če sedite za računalnikom ali na frizerskem stolu. Pomembna je prava nastavitev višine in naklona stola na katerem sedite več ur dnevno.
 • pravilna izbira ležišča in vzglavnika, ker tudi med spanjem je zelo pomemben položaj telesa, posebno vratu in zatilja.
 • poskrbite za ergonomično pravilno delovno okolje za vas.
 • telesna aktivnost oz. telovadba, ki bo krepila mišice v vratu in zatilju. Pri tem so zelo pomembne raztezne vaje, ki preprečijo zakrčenost teh mišic.
 • izogibajte se večurni uporabi mobilnega telefona; če že ga namestite v višini vaših oči, da bo vaš pogled naravnost.
 • izognite se večurni vožnji avtomobila; če že, se med vožnjo večkrat ustavite in raztegnite ude in vrat, ter se pravilno usedite v avtu tako, da si ergonomično nastavite avtomobilski sedež.

Kaj lahko storimo, ko imamo bolečine v vratu in zatilju?

Ko imamo bolečine v vratu in zatilju, je vsekakor potrebno narediti vse, da zakrčenost mišic popusti. Kadar je mišica zakrčena od nenehnih ponavljajočih gibov ali prisilnih drž, je preobremenjena. Preobremenjeno mišico je potrebno najprej razbremeniti in kasneje z različnimi tehnikami krepiti, da do bolečin v vratu in zatilju ne bi prišlo. Pri zakrčenosti mišic vam lahko pomaga do razbremenitve profesionalna masaža ali magnetna terapija.

Hitrejša rehabilitacija z magnetno terapijo

Magnetna terapija pomaga k hitrejši rehabilitaciji pri bolečinah v vratu in zatilju, saj pomaga razbremeniti mehka tkiva ( mišice ) pri zakrčenosti. Magnetna terapija prodira skozi mišico in jo mehča, saj pospeši cirkulacijo in mikrocirkulacijo v mišici. Tako bo zakrčenost mišice popustila in se bo zmanjšala tudi bolečina v vratu in zatilju. Magnetna terapija pomaga tudi pri glavobolu, ki pesti mnoge, ki imajo zakrčene mišice v vratu.

Magnetna terapija pri bolečinah v vratu in zatilju
Magnetno terapijo za bolečine v vratu in zatilju lahko uporabljate doma, medtem, ko berete. Terapija je neboleča, varna in zelo učinkovita; izvaja se 2x na dan po 15 minut.

Koliko časa trajajo bolečine v vratu in zatilju?

Bolečine v vratu in zatilju trajajo različno dolgo, ker je odvisno od vzroka. Nenadna ostra bolečina v vratu, ki ji pravimo heksenšus, navadno popusti v dveh dneh; medtem, ko bolečina v vratu in zatilju, ki izvira iz degenerativnih sprememb vratne hrbtenice bolj kot ne, stalno boli. So boljši dnevi, ko bolečina pojenja in so dnevi, ko je bolečina neznosna in je potrebno piskati pomoč oz. si lajšati bolečine s tabletami.

Vaje za vrat in zatilje

Vaje za vrat in zatilje so priporočljive, ko akutne bolečine v vratu minejo, saj drugače izvedba ni pravilna in je boleča. Ravnovesje bomo dosegli le takrat, ko bomo mišice v vratu sprostili, da ne bo več hudo bolelo, potem pa jo bomo s pravilnimi vajami krepili. Izvajanje vaj za krepitev mišic v vratu so isto pomembne kot vaje za pravilno držo telesa, ki pa jih je potrebno izvajati večkrat tedensko. Vsekakor se obrestuje!

Če čutite druge vrste bolečin, npr. bolečine v gležnju, vam svetujemo, da preberete še članek na povezavi.

( 1 ) Klinična študija, ki dokazuje pozitiven vpliv magnetne terapije na bolezni sklepov, kar povzroča bolečine v vratu in zatilju si lahko preberete v angleškem jeziku