Tukaj je opisan indijski trpotec recepti.
Indijski trpotec izvira iz Irana in Indije, kjer ga tudi največ gojijo in uporabljajo v prehrani. Psyllium, ki nosi latinsko ime Plantago ovate, obrodi drobna semena, ki so topna v vodi.
Semena, ki so v lupini, tvorijo sluz in v stiku z vodo nabreknejo. Zaradi tega daje v želodcu občutek sitosti, zaradi snovi, ki nastane iz topnih vlaknin, pa je izredno priljubljen tudi v kulinariki. Več informacij: Indijski trpotec Super obrok!
Kako delujejo lupine in semena indijskega trpotca?
Lupine semen indijskega trpotca so bogat vir vlaknin, saj jih je na 100 gramov lahko kar 70 g. Ko se semena raztopijo v vodi, nabreknejo in ustvarijo maso, ki spominja na želatino.
Želatina iz semen indijskega trpotca nežno očisti stene črevesja in pospeši izločanje oblog in strupov, ki so se nabrali skozi leta.
Ko so stene črevesja očiščene, je ta pripravljeno za razmnoževanje dobrih bakterij, hkrati pa se uredi prebava in zmanjša možnost za razrast kandide. (a)
Indijski trpotec recepti – psyillum vedno uživamo z veliko vode
Semena indijskega trpotca vsebujejo veliko vlaknin, zato moramo pri pri uživanju vedno spiti veliko tekočine. Strokovnjaki poleg uživanja indijskega trpotca, priporočajo tudi uživanje mineralne vode in probiotikov.
Seveda za urejeno prebavo ne bo dovolj samo uživanje semen indijskega trpotca. Če želimo resnično izboljšati črevesno floro, moramo najprej spremeniti prehrano.
Izogibati se moramo industrijsko predelani hrani, kjer najdemo veliko kemikalij in prečiščenega belega sladkorja. Posebej bel sladkor je nevaren, predstavlja prazne kalorije in telesu izčrpava minerale in vitamine. (b)
Indijski trpotec z gozdnimi sadeži
Gozdni sadeži so najboljši sveži, zato ta recept pripravljamo v poletnem času, ko naberemo sveže gozdne jagode ali borovnice.
Pripravimo si skodelico godnih sadežev in jih zmeljemo ali zmiksamo.
Dodamo naravno sladilo, uporabimo lahko med, agavin sladkor ali sladkor kokosove palme.
Dodamo žličko semen indijskega trpotca in vse še enkrat dobro premešamo.
Dobimo izredno okusno želatinasto maso, ki jo lahko pojemo za zajtrk ali kosilo.