ZAKAJ ZA KOLESARJENJE V MESTU NI PRIPOROČLJIVO UPORABLJATI STARO IN ODSLUŽENO MESTNO KOLO?

Uporabo starega in odsluženega mestnega kolesa osvetujemo tako zaradi višjih stroškov, kot zaradi manjšega udobja in varnosti med vožnjo.

Mnogi za kolesarjenje v mestu uporabljajo svoje staro mestno kolo

Na mestnih ulicah je mogoče opaziti mnogo ljudi, ki za kolesarjenje uporabljajo svoje staro in že zdavnaj odsluženo mestno kolo. Za izbiro takšnega mestnega kolesa se odločijo predvsem zato, ker z nakupom boljšega in dražjega kolesa ne želijo tvegati tatvine, hkrati pa so mnenja, da se bodo tako izognili visokim stroškom.

Resnica je seveda daleč od tega. Verjetno bo vaše staro in odsluženo mestno kolo res manj privlačno nepridipravom kakor novo bleščeče mestno kolo, visokim stroškom pa se kljub temu ne boste mogli izogniti. Sam nakup takšnega mestnega kolesa vas bo nedvomno stal veliko manj, morda ničesar, če ga boste potegnili izpod prahu iz kota svoje garaže, vendar bodo stroški prišli z vzdrževanjem.

Četudi je bilo namreč takšno mestno kolo redno servisirano in pravilno shranjeno, sploh če je dolgo stalo in bilo izven uporabe, je s starostjo pričakovati obrabo in preperelost nekaterih ključnih komponent, kot so pletenice, pogonska veriga in zobati jermeni.

Vsi našteti deli niso ravno poceni, obenem pa je potrebnega ogromno znanja, spretnosti in posebno orodje za zamenjavo, zato popravil skoraj zagotovo ne boste mogli izvesti sami in boste svoje mestno kolo morali (pogosto) odpeljati na servis.

mestno kolo

Uporaba starega in odsluženega mestnega kolesa ni priporočljiva niti z vidika varnosti

Tehnologija in materiali se skoraj vsakodnevno izpopolnjujejo ter nenehno nadgrajujejo in prav nič drugače ni s postopki izdelave mestnega kolesa. Poleg tega se sodobno mestno kolo od svojih starejših predhodnikov močno razlikuje tudi v sami obliki in zasnovi.

Ravno to je tudi razlog, da je starejše mestno kolo brez vsakega dvoma veliko manj varno za uporabo, kar je še en izjemno pomemben razlog za nakup novega mestnega kolesa. Za še več napotkov, s katerimi lahko pripomorete k boljši varnosti med vožnjo z mestnim kolesom, vas vabimo k branju enega naših prejšnjih prispevkov.

Priznati si je potrebno, da gre čas naprej in to velja tudi za kolesarjenje. Za udobno, prijetno in predvsem varno kolesarjenje si omislite novo mestno kolo, iz starega pa lahko naredite več kot odlično dekoracijo, bodisi za vrt, notranjo uporabo ali kot del pohištva.