Kaj vse spada v urejanje okolice? Pregled dejavnosti

Urejanje okolice naše hiše največkrat povezujemo z vrtnarjenjem. In, ker na našem blogu, gostimo številne koristne in uporabne nasvete iz sveta zdravega vrta, smo se odločili, da v tokratnem zapisu nekaj več besed namenimo vsem tistim, ki vas zanima predvsem urejanje okolice iz vidika zdrave ureditve zeliščnega vrta, umestitve ustreznih grmovnic in tudi ureditev rastlinjaka.

urejanje okolice dejavnosti

Kljub temu, da danes storitev urejanja okolice našega doma ponujajo tako gradbena podjetja, ki se ukvarjajo z najrazličnejšimi dejavnostmi (izkopi, polaganje temeljev, zidarska dela, nizka gradbena dela, polaganje tlakovcev, vzdrževanje trave, obrezovanje žive meje, okopavanje zemlje, polaganje trave, ipd….), kot tudi podjetja, ki sicer prvenstveno ponujajo namestitve najrazličnejših namakalnih sistemov (npr. Urejanje okolice Lešnik), je treba vedeti, da ureditev okolice lahko izvedemo sami, v mnogih primerih pa žal to ne gre.

Če se še lahko sami lotimo npr. mulčenja trave in vzdrževanja lastnih trat, se zagotovo za npr. ureditev dvorišča s tlakovanjem, večina več ne loti sama. Polaganje tlakovcev, robnikov na dvorišču, pripravo tal za tlakovanje, tlakovanje s ploščami ali drugače, bo sigurno (v naši navzočnosti) opravil strokovnjak, medtem, ko bomo prva zemeljska dela (prekopavanje zemlje in sejanje trave), opravili sami.

Nekateri obrtniki, tudi zidarji, ponujajo v okviru urejanja okolice tudi storitve, kot so košnja parcele, čiščenje mahu in podobno, večina pa jih sicer se osredotoča na svojo osnovno dejavnost.

Žal tudi med osnovne storitve urejanja okolice sodijo storitve kot so pomlajevanje žive meje, odkopavanje humusa, polaganje travne ruše in podobno in tudi teh storitev, se, v kolikor nismo vešči, svoje obrti, pogosto ne moremo lotiti sami in za to potrebujemo mojstra oz. obrtnika.

Nemalokrat v urejanje okolice sodi tudi postavljanje lesenih lop in vrtnih hišk, saj si želimo na svoji parceli, ne imeti, urejen samo travnik, vrt ali rastlinjak, ampak tudi okolje, v katerega shranjujemo vso potrebno orodje in mehanizacijo, ki jo potrebujemo za urejanje okolice.

Vzporedno z urejeno okolico, je potrebno poskrbeti za vzdrževanje obstoječih objektov, še predvsem takrat, ko gre za produkte iz stekla. Čeprav je steklo material, katerega vzdrževanje je relativno enostavno, mu je vseeno potrebno nameniti nekaj svojega časa. Tukaj gre predvsem za okna, klasična in drsna steklena vrata, steklene stopnice in ograje ter stekleno strešno kritino, s katero je pokrita vaša terasa ali pa leseni nadstrešek. Nikakor pa ne smete pozabiti tudi na vzdrževanje steklene opremo v svojem domu – steklene kabine za prhanje in tudi steklene stenske obloge v kuhinji.