Nasvet: Kako izbrati pravo električno kolo? 

Električno kolo postaja vedno bolj popularna izbira za nakup. Si tudi vi želite imeti svojega, ampak ne veste kako ga pravilno izbratI? Ali se bojite, da boste izbrali narobe in samo zapravili denar? 

 

električno kolo je prikazano v na sliki skupaj v trojici električnih koles

 

Vse se lahko zgodi. Vendar smo danes za vas pripravili tale članek, ki vam bo pomagal pri: 

 • pravi izbiri električnega kolesa za vas 
 • izbiri ponudnika električnih koles
 • in nasveti za električno kolo 

 

 

Kaj je električno kolo? 

Ko slišimo pojem električno kolo, je lahko naša prva slika, ki si jo predstavljamo, skuter, skiro ali električni motocikel – vendar je v resnici videti precej drugačno kakor te trije. 

 

Predstavljajte si običajno kolo, nato pa temu običajnemu kolesu mu dodajte več električnih komponent, kot so:

 • motor, 
 • baterija in 
 • krmilnik – vse brezhibno integrirano v zasnovo. 

 

Ti izdelki so osnova vseh električnih koles na trgu!

 

 

Električna kolesa se poganjajo in upravljajo tako kot vaše navadno kolo. Na splošno bo tudi električno kolo uporabljajo iste dele kot navadno kolo. Električna komponenta naj bi povečala človeško moč, ne pa je popolnoma nadomestila. 

 

Zaradi tega so ovire, kot so visoki hribi in čelni veter, lažje obvladljive in tako vam posledično električno kolo omogoča, da potujete dlje, ne da bi se tako utrudili. Razbremeni vam obrabo in zmanjša možnost poškodbe vaših kolen. 

 

Je vedno bolj popularna zbira za nadomestilo ostalih prevoznih sredstev kot so: 

 • avtobus 
 • osebni avto 
 • motor 
 • vlak 

 

 

Kako izbrati pravo električno kolo? 

Izbira pravega električnega kolesa za vas je lahko težka. Zato smo za vas pripravili 5 nasvetov, da se po njih ravnate za pomoč. 

 

 1. Motor 

Motorji za električna kolesa so na voljo v različnih močeh. Zasnova in lokacija motorja imata pomembno vlogo pri delovanju električnih koles. Najpogostejši tip motorja za električna kolesa se imenuje motor v pestu. Običajno je integriran v zadnje ali sprednje kolo. Ko je vklopljen, vleče ali potiska kolo. Čeprav ta sistem deluje dobro, ima eno ključno pomanjkljivost: ker ni povezan s prestavami kolesa, izgubi učinkovitost na hribih in razgibanem terenu.

 

 1. Baterija 

Ker baterija vpliva na težo, slog in doseg kolesa, je njena izbira ključnega pomena. Baterije igrajo veliko vlogo pri delovanju električnih koles.

 

 1. Teren

Izbira električnega kolesa je zelo odvisna od terena po katerem se želite peljati. Vsak teren ima sebi primeren tip električnega kolesa (tereni: gorski, mestni-urbani, itd.) 

 

 1. Teža in višina kolesa 

Teža in višina ogrodja vašega električnega kolesa morata biti primerna vaši telesni velikosti. Če obe uteži nista poravnani, to lahko nato povzroča nelagodje med vožnjo. Vendar ima večina kolesarjev na splošno prednost pri lahkih električnih kolesih. 

 

 1. Pričakovana cena

Podobno kot pri nakupu avtomobila sta konfiguracija in zmogljivost električnih koles pomemben dejavnik pri določanju cene, pomemben pa je seveda tudi njihov videz. 

 

 

Če vam teh 5 nasveto še vedno ni dovolj pomagalo potem se odpravite v vam najbližji center e-koles ELPEC e-Bikes, kjer vam bodo tamkajšnji strokovnjaki z veseljem pristopili na pomoč. Pri njih imate na izbiro med veliko različnimi modeli primerni za različne potrebe in želje. Imajo pa tudi možnost najema in servisa električnih koles, ter tudi ponujajo nakup že rabljenega električnega kolesa, kjer je cena nižja kakor originalna.