Ljubljana – top razlogi za obisk Ljubljane

Ljubljana, glavno mesto Slovenije, je politično, znanstveno in kulturno središče slovenskega naroda.Z nekaj več kot 288.000 prebivalci je hkrati največje mesto v Sloveniji in njen najpomembnejši gospodarski center.

Ljubljana ponuja številne razloge za obisk in nepozaben izlet. Ker se v tem mestu tako ljubeznivo prepleta novo s starim, je njeno mestno središče nadvse romantično in živahno. Predstavljamo top razloge za obisk Ljubljane. 

 

Ljubljanski grad

 

Ljubljanski grad, ki na griču nad mestom stoji že okrog 900 let, je osrednja znamenitost Ljubljane. Nanj se lahko pripeljete s tirno vzpenjačo ali povzpnete peš.

Gradovi so imeli ponavadi najlepše razgledne točke in tudi Ljubljanski grad jo ima. Grajske kleti in shrambe so bile vedno polne najbolj izbranih dobrot in grajske dvorane so bile oder najboljših umetnikov svojega časa. Tudi zdaj je enako. Pa vendar je ena velika razlika. Dandanes smo na gradu dobrodošli vsi, ki cenimo zgodovino, umetnost in radosti dobrega.

Ljubljanski grad je že desetletja tudi priljubljena lokacija za poroko. Ob prelepih dvoranah za poročni obred in slavje, kapeli sv. Jurija iz 15. stoletja za sklenitev cerkvenega poročnega obreda in grajski kulinariki kot na dlani ponuja vse na enem mestu. Naj se vajina poroka začne pisati na prizorišču, kjer si preteklost podaja roko s prihodnostjo.

 

ljubljanski-grad

 

 

 

Osrčje Ljubljane in pestra kulinarična ponudba

 

Osrčje Ljubljane se razprostira v simpatičnem mestnem jedru tik ob reki Ljubljanici. Živahno dogajanje in pestra kulinarična ponudba vas ne bodo pustili ravnodušne. 

Kulinarična ponudba v Ljubljani je v zadnjih letih doživela izjemen razcvet. Na svoj račun boste prišli ljubitelji ulične prehrane, kot tudi gurmani, ki prisegate na vrhunsko kulinariko – navsezadnje se Ljubljana lahko pohvali s kar nekaj restavracijami s priznanimi Michelinovimi zvezdicami. 

Ljubljana s svojim središčem ponuja tudi številne muzeje in galerije, kjer bodo na svoj račun prišli vsi, ki jim tovrstni kulturno umetniški hrami polnijo dušo. Če se želite spoznati z zgodovino Ljubljane ne smete zamuditi lepo urejenega mestnega muzeja, kjer hranijo tudi znamenito leseno kolo z osjo, staro kar 5.200 let. Ogleda vreden je tudi Prirodoslovni muzej Slovenije ter Slovenski železniški muzej, sploh če se boste na mestni oddih v Ljubljani odpravili z otroki. 

 

Prešernov trg in tromostovje

Prešernov trg je srce zgodovinskega mestnega jedra. Na njem se srečajo barok, secesija in arhitektura Jožeta Plečnika. Njegovo podobo zaznamujejo rožnata fasada Frančiškanske cerkve, ki je verjetno najbolj prepoznavna podoba Ljubljane, spomenik pesniku Francetu Prešernu in Plečnikovo Tromostovje. Preprosto ne smete izpustiti med sprehodom po centru Ljubljane. 

 

ljubljana-tromostovje

 

 

Ljubljana ponuja tudi številne zabavne dogodke in kulturna doživetja

 

Ne glede na to, kdaj obiščete Ljubljano je le-ta polna raznih dogodkov, prireditev in festivalov. Predvsem poletje ima prav posebno energijo, saj se vse preseli na ulice in razna dvorišča ter parke. Lahko obiščite Odprto kuhno, si poglejte film pod zvezdami, občudujte svetlobno gverilo, se predajte glasbi in uživajte v predstavah uličnega gledališča.

 

Obisk botaničnega vrta

 

Ljubljana ima svoj botanični vrt, ki neprekinjeno deluje že vse od leta 1810. Vstop v botanični vrt je povsem brezplačen (doplačilo je zgolj za tropski rastlinjak), zato se vanj lahko zatečete zaradi sence, se za krajši čas odmaknete od mestnega vrveža in si v simpatični kavarnici pod krošnjami privoščite kaj osvežilnega. Lahko se udeležite tudi delavnice, kjer boste med saditvijo medenih rastlin, izvedeli marsikaj zanimivega. V botaničnem vrtu je mogoče kupiti tudi razne sadike, med katerimi so sadike vrtnice Ljubljana nekaj povsem unikatnega. Ljubljana ima oznako čebelam prijazno mesto in ker jo velikokrat poimenujejo bela Ljubljana, ima prestolnica čisto svojo belo vrtnico Ljubljana. Le-ta ima odprt cvet, kar sredico dela lahko dostopno čebelam. Vrtnico Ljubljana lahko opazite tudi v različnih mestnih parkih.

 

Nepozabna vožnja z ladjico Ljubljanico in vodne aktivnosti

 

Reka Ljubljanica daje Ljubljani nepogrešljiv pečat s svojimi zanimivimi mostovi in slikovitimi nabrežji v starem mestnem jedru.

Vožnja z ladjico po Ljubljanici obljublja doživetje starega mestnega jedra Ljubljane z znamenitimi mostovi, slikovitimi pročelji stavb in nabrežji z druge perspektive. 

Vašo plovbo po Ljubljanici lahko pospremi tudi izkušen vodič, ki razkrije marsikatero tančico skrivnosti, povezano z Ljubljanico in njenim vplivom na življenje z njo in ob njej. Na ladjico se lahko vkrcate na več točkah.

Tako kot se je sama Ljubljana v zadnjih letih bliskovito razvijala, se je tudi življenje na Ljubljanici zelo spremenilo. Lahko se odločite za vožnjo z barko oziroma ladjico ali pa se podate na malce bolj aktivno vodno doživetje in si izposodite kanu. Izjemno pribljubeno je tudi supanje na Ljubljanici. 

 

ljubljana

 

 

 

Živalski vrt za najmlajše

 

Pester živalski svet v živalskem vrtu – ZOO Ljubljana bo vaše najmlajše in vas zagotovo navdušil. Lahko se podate na enourno ali več urno vodenje skozi vrt in odkrivate skrivnosti in mogočen živalski svet. Hkrati je to tudi prostor, kjer lahko organizirate rojstni dan za vaše otroke. 

 

zivalski-vrt

 

Park Tivoli

 

Tivoli je največji in najlepši ljubljanski park, ki sega v samo središče mesta. Po načrtu, ki ga je leta 1813 pripravil francoski inženir J. Blanchard, je nastal iz parkov, ki sta obdajala grad Podturn ter Cekinov grad. 

Park Tivoli meri približno 5 km2. Razdeljen je na tri drevorede, nasajene s kostanji. Njegovo ureditev s posameznimi cvetličnimi parterji in zanimivimi drevesi dopolnjujejo številni kipi in več fontan. Območje parka se z vrsto sprehajalnih poti in trim stezo, ob kateri so postavljene naprave za vadbo na prostem, nadaljuje v pobočje Rožnika. Odlična lokacija za sprostitev, sprehod v zelenju in počitek na klopci ob žvrgolenju ptic.

 

ljubljana-tivoli