Kako ustvariti spletno stran, ki vam bo v ponos

Kako ustvariti spletno stran, ki vam bo v ponos

Vprašanje kako ustvariti spletno stran lahko gledamo iz večih stališč. Lahko razmišljamo o tem na kateri platformi bi jo postavili. Potem bi se takoj vprašali ali bi jo delali čisto ročno, ali v CMS, ali mogoče kar v WordPressu. Nekateri bi se mogoče raje odločili za najnovejše možnosti preko Wix-a, Squarespace in podobnih.

Lahko bi razmišljali tudi o tem, katere host-e izbrati, da bo spletna stran najbolj varna in hitra.

Ali pa bi se odločali kako jo postaviti znotraj določene platforme. Lahko bi jo postavljali z že v naprej ustvarjeno temo, ki jo samo prilagodimo. Ali pa bi se lotili postavljanja s pisanjem svoje kode.

No kakor koli že, danes se ne bom dodaknil nobene od omenjenih tem. Raje se bom posvetil po moje še bolj pomembni odločitvi. Govoril bom o tem kaj spletna stran sploh mora vsebovati in zakaj je to pomembno vedeti pred vprašanjem kako ustvariti spletno stran.

V resnici je to prva točka, ko se vprašamo kako postaviti spletno stran. Ker čisto zares ni čisto nič pomembno kje postavljamo spletno stran in kje jo gostimo. Še to kje smo zakupili domeno nima nobenega pomena. Za obiskovalca strani so vse to podatki, ki jih ne vidi in ga ne zanimajo. Njega zanima le to kar lahko vidi in prebere na spletni strani.

Če začnem s primerom spletne strani LABI otroška oblačila. To je spletna trgovina, ki prodaja otroška oblačila. Torej najprej sem moral pomisliti za koga stran postavljam in koga moram navdušiti. Hitro sem ugotovil, da se moram bolj osredotočiti na starše kot na otroke. Kar pa še vseeno ne pomeni, da stran nima otroškega pridiha. Potem pa sem se lotil statičnih strani kot so: domača stran, predstavitev, kontakt, pravne strani in v primeru spletne trgovine tudi račun z vsemi podatki o nakupih.

kako-ustvariti-spletno-stran-otroska-oblacila

Domača stran spletne strani in kaj naj vsebuje

Domača stran ali vstopna stran spletne strani je tista stran na katero bo prišlo največ ljudi. Torej tukaj je najbolje imeti spletno stran nekako povzeto. Dobro opisane in vidne morajo biti povezave na naslednje strani spletne strani.

Začel bi vsekakor z najboljšim delom naše ponudbe. S takšno vsebino, ki bo vsekakor navdušila vsako potencialno stranko.
Če se že tukaj posvetim primeru. Sam sem ustvaril tudi stran za svoj posel poročnega fotografa. V tem primeru si vsebina sledi tako. Čisto na vrhu je meni takoj za njim pa je že najpomembnejša stvar, ki jo lahko pokažem. Prelepa fotografija neveste, ki gleda naravnost v obiskovalca. Do neke mere izgleda celo kot, da bi vas želela nagovoriti. Na dnu fotografije pa predstavitveni tekst in nekako nakazano, da se splača z miško prestaviti tudi malce nižje po strani.

Torej čisto preprosta stvar, ki pa navduši mojo ciljno publiko. Za tem sledi krajša predstavitev mene. V teh nekaj stavkih poskušam na iskren in privlačen način realno predstaviti kaj počnem in kako to počnem! Pri poročni fotografiji torej pišem o tem kako se posvetim paru. Da ustvarjam dokumentarno poročno fotografijo in da pri tem par kar se da malo poziram. Ob tem kartkem teksu pa že ponudim povezavo tudi na dejansko podstran spletne strani kjer se predstavim.

Spodaj nadaljujem z mnenji strank, ki bodo prepričala obiskovalca, ki je še v dvomih ker me še ne pozna. Ob tem imam še nekaj zadnjih galerij iz poročnih fotografiranj in seveda “call to action”. Čeprav že vmes večkrat povabim obiskovalca, da me spozna tudi preko podstrani ga tudi tukaj povabim, da mi preko obrazca za povpraševanje na kontaktni strani pošlje povpraševanje in si tako rezervira svoj datum za fotografiranje poroke.

kako-ustvariti-spletno-porocni-fotograf

Predstavitvena stran spletne strani in koga predstavljati

Na predstavitveni strani res predstavljate sebe ozrimoa svoj posel ampak predstaviti bi ga pa morali skozi nekaj bolj premišljenega. Bom zopet kar takoj začel na primeru ker bo tako najlažje. Torej če bi recimo ustvarili stran za fotografa, ki se ukvarja z lifestyle fotografijo bi mogoče njegova glavna veja bila družinska fotografija. Torej potem bi bilo na predstavitveni strani mogoče bolje pisati o družinskem fotografu Mateju. Ker če bi se namišljeni Matej predstavljal le kot Matej je lahko prepričan, da ga kot takšnega ne bodo iskali v spletnih iskalnikih. Ponavadi iščemo ravno določene produkte, storitve ali izvajalce. Torej družinski fotograf je izvajalec oziroma posredno tudi storitev in je vsekakor najbolj pisati o sebi preko predstavitve svojega poklica.

Torej na predstavitveni strani o sebi se posvetite predstavitvi sebe kot poslovneža oziroma izvajalca določene storitve. Napišite o tem zakaj ustvarjate to kar ustvarjate. Kaj so vaše konkurenčne prednosti in predvsem po čem se razlikujete od ostalih. Tako boste potencialnim strankam lahko v nekaj stavkih povedali kako drugačni ste od večine. Tisti, ki bo izstopal bo vedno najbolj zanimiv in privlačen zato se ne bojte biti izvirni in drugačni!

Torej vprašanje kako ustvariti spletno stran ni le tehnično ampak tudi polno idejnih zagat. Preden se sploh lotite izgleda strani si naredite idejni izgled strani in premislite zakaj bi se odločili za določeno smer!