Kako uporabljamo timijan v kulinariki?

timijan kot začimbaMaterina dušica ali timijan je zelo cenjeno zdravilno zelišče, vendar je timijan kot začimba prav tako izredno cenjen. Mnogih receptov si ne moremo predstavljati brez posebnega vonja in okusa timijana.

Posušen timijan se dobro poda v mešanice začimb, ki jih pripravimo za posebne namene. V današnjem prispevku bomo predstavili začimbno mešanico, ki jo uporabimo kadar kuhamo za ljudi, ki imajo upočasnjeno presnovo.

Timijan kot začimba v sozvočju z drugimi zelišči

Mešanica začimb s timijanom za ljudi z upočasnjeno prebavo

Upočasnjeno prebavo imajo pogosto posamezniki, ki ne uživajo dovolj tekočine in se premalo gibajo. Mogoče smo med njimi tudi mi, zato se vprašajmo, ali uživamo hrano, ki nam ne ustreza, a smo je navajeni že od otroštva. Na presnovo lahko slabo vplivajo močnate jedi, krompir, gobe, zelje, paradižnik in ostale težke jedi. (a)

Njihovo delovanje lahko precej omilimo z dodajanjem ustreznih začimb. Na naših krožnikih naj bodo pogosteje jedi, ki nam bolj ustrezajo. Sem spadajo vse vrste zelenih solat, korenje, bučke, paprika, kalčki, koruza, ječmen, rž, ajda, proso, špinača, beluši in vse domače sadje. Za pripravo jedi imejmo vedno pri roki naslednje začimbe:

  • črna kumina in timijan
  • galgant, janež, kardamom in klinčki
  • kumin, kumina in kurkuma
  • lovorjev list, meta in origano
  • muškatni orešček in piment
  • peteršilj, poper in suhi ingver, baldrijan

To so zelišča in začimbe, ki ne smejo manjkati v nobeni kuhinji. Seveda ne bomo uporabljali vseh naenkrat, pač pa jih bomo uporabili kadar bo to smiselno.

Dodatne info: Zdravilne travniške rastline – zaklad lokalne narave

Mešanica začimb za omilitev jedi bogatih z ogljikovimi hidrati

Jedi, ki vsebujejo veliko ogljikovih hidratov, lahko zelo upočasnijo našo prebavo. Za pospeševanje prebave, si pripravimo naslednjo mešanico začimb:

  • 1 žlica kurkume
  • 1 žlica mletega kumina
  • 1 žlica posušenega timijana
  • 1 žlica mletega koriandra
  • 1/4 žličke mletega ingverja

Pol čajne žličke te mešanice bo pospešilo prebavo, po jedi tudi ne bomo utrujeni. Raven sladkorja v krvi se bo dvigala počasi, saj vse te začimbe navedene procese zelo upočasnijo.

Oglejte si še mešanico za italijansko omako: