Kako si izdelati domač namakalni sistem?

Že v prispevku, kjer smo govorili o tem kaj vse spada k urejanju okolice, smo nakazali, da del ureditve okolice naših hiš in domovanj, predstavlja tudi skrb za lepo oblikovano in negovano trato, v povezavi s tem pa vas utegne zanimati tudi kako si sam zastaviti, domač in predvsem cenovno ugoden namakalni sistem za svojo trato ali za vrt.

Še posebej, ker zna biti nakup namakalnega sistema precej drag, predvsem iz naslova nevešče in neustrezne namestitve namakalnega sistema, saj se največkrat z njegovo namestitvijo srečamo enkrat ali dvakrat v življenju, se ogromno ljudi seveda upravičeno, zanima, kako si izdelati domač namakalni sistem.

Specialist za namakalne sisteme in montaža namakalnih sistemov – HortiKultura Lešnik

Kako si izdelati domač namakalni sistem?

Zalivanje vrta, v domači režiji, največkrat seveda poteka preko uporabe zalivalnikov in prenosa vode od vodne pipe pa do vrta oz. trave, ki jo želimo zaliti.

Da prihranimo čas in predvsem pri stroških zalivanja se pa v zadnjih letih vse bolj ročno zalivanje nadomešča z tako imenovanim kapljičnim zalivanjem, kjer gre v bistvu za namakalne sisteme, ki preko položenih cevi in luknjic v njih omogočajo, da voda na želeno površino kaplja po kapljicah. Eden izmed bolj zanimivih domačih zalivalnih sistemov, je predstavljen na spodnjem videu:

sicer pa je postopek kako izdelati domač namakalni sistem, precej enostaven:

  • uporabimo plastenko v katero navrtamo luknje
  • nato poskrbimo za vodotesnost plastenke z izolirnim trakom
  • nato pritrdite na plastenko vodovodno cev

in to je to:

Če želite bolj napreden, a še vedno doma izdelan namakalni sistem, si namesto preproste plastenke, omislite krajše cevi, ki jih priključite na vodovodno cisterno ali pa na klasično vrtno cev.

Te cevi pa nato razporedite po vrtu oziroma travi pač tam, kjer želite, da je površina oz. zemlja bolj namočena.

Če tak sistem priklopite na cisterno, postavite vodovodno cisterno malenkost višje in namakanje bo delovalo s pomočjo pritiska vode. Na ta način boste prihranili še pri elektriki, kapljične cevi, za katere pa lahko uporabite čisto navadne cevi, ki jih približno na 30 cm preluknjate, da se voda enakomerno razporedi po travniku ali vrtu.

Dodatni viri (1, 2, 3)

Besedilo: Kako si izdelati domač namakalni sistem?