Alergija ali prehlad – to je zdaj vprašanje! Pri dogovoru vam lahko pomagajo vaše oči

[KRATKE NOVIČKE IZ SVETA ZDRAVIH OČI] Krepko smo že zakorakali v zimo – v čas, ko na nas prežijo številni virusi in bakterije. Letošnje mrzle dni znova zaznamuje koronavirus, ki kroji naš vsakdan do te mere, da si ga res ne želimo dobiti. A kako vedeti, ali vas je doletel alergija ali prehlad? Kako izločiti možnost, da imate koronavirus? Veliko vam lahko povedo tudi vaše oči.

alergija ali prehlad: za oboje je značilno smrkanje

Oči in prehlad

Prehlad ne povzroča samo kihanja in kašljanja, prizadene lahko tudi vaše oči. Če so rdeče, v njih čutite neugodje in se kar naprej solzijo, obstaja velika verjetnost, da imate konjunktivitis, ki pogosto spremlja prehlad. Gre za virusno vnetje oči, pri katerem se virusi iz nosnega izločka prenesejo na oči.

Svetujemo vam, da pozorno spremljajte še druge simptome. Veliko smrkate? Pogosto kihnete? Vas rahlo boli glava, a vročine nimate? Najverjetneje vas je res doletel prehlad, ki pogosto mine sam od sebe. Seveda si lahko pomagate z zdravili brez recepta in blažite slabo počutje.

Za prvo pomoč pri prehladnih težavah z očmi priporočamo kapljice Moje oko, ki bodo olajšale pekoč in srbeč občutek. Pomaga tudi, če na oči položite vlažno krpo, ki ste jo prej namočili v toplo vodo. Ta bo zmehčala izcedek, ki je lahko še posebej moteč zjutraj, ko le s težavo odprete oči. Pustite ga na očeh vsaj 10 minut, ko se bo izcedek že toliko zmehčal, da boste lahko odprli oči.

Vedeti morate, da je virusni konjunktivitis izredno nalezljiv in se širi s stiki med ljudmi in tudi če se dotaknemo predmetov, na katerih se nahaja virus. Če boste torej kihnili v bližini koga ali nato komu dali roko, se lahko zgodi, da boste virus prenesli tudi nanj.

alergija ali prehlad: pri obojem lahko uporabljamo kapljice za očiOči in koronavirus

Treba je vedeti, da bolezen covid-19 le redko prizadene oči. Zdravniki po svetu poročajo, da samo 1 do 3 % ljudi, ki so okuženi s koronavirusom, razvije vnetje oči ali konjunktivitis. Za to očesno bolezen je sicer značilna rdečina ter otekle in srbeče oči.

Da bi vedeli, pri čem ste, je najbolje, da spremljate še druge simptome, da boste vedeli da vaše težave niso alergija ali prehlad. Za covid so značilni vročina, kašljanje in težave z dihanjem. Če imate vročino, je verjetnost za covid večja, saj se ta pri prehladu ali alergiji le redko pojavlja.

Pri težkih simptomih nikar ne odlašajte in se posvetujte z zdravnikom. Če so vas doletele težave z očmi, ji lahko zdravite tako, kot pri prehladu: za prvo pomoč uporabite kapljice za oči, ki nudijo začasno olajšanje, za hujše težave bo treba po kapljice ali druga zdravila k zdravniku.

alergija ali prehlad: vnetje oči

Oči in alergije

Kmalu nas bo razveselila pomlad in že konec februarja in v začetku marca boste morda v dvomih, ali vas je našla alergija ali pa morda prehlad. Takrat začnejo cveteti prve rastline in najbolj občutljivi ljudje kaj hitro zaznajo simptome alergije. 

Kadar imate težave z alergijo, nimate vročine in tudi ne bolečin v sklepih, ki so značilne za prehlade. Lahko pa vam obilno teče iz nosa ter pogosto kihate pa tudi kašljate. Zlasti so na udaru oči, ki so velikokrat otečene, rdeče, pekoče in občutljive na svetlobo. Znanstveno se težavi reče alergijski konjunktivitis, kar nakazuje na to, da so simptomi podobni virusnemu konjunktivitisu, le da bolezni ne povzročajo virusi, pač pa alergeni.

Če si želite hitrega olajšanja, vam bo zelo pomagal hladen obkladek, odlične pa so tudi kapljice za oči oz. umetne solze, ki alergene sperejo iz oči. Zavedajte se, da oči ni priporočljivo mencati. Samo še bolj vas bodo srbele in vedno bolj rdeče bodo.

alergija ali prehlad: tudi pri alergiji pomagajo kapljice za oči

Za podrobno primerjavo različnih simptomov prehlada, alergije in kovida vam priporočamo odličen članek na spletnem portalu za zdravje oči z imenom Moje oko, ki ga najdete na povezavi.

V preostali zimi in prihajajoči pomladi vam želimo čim manj virusov in alergenov ter veliko trenutkov, preživetih v naravi. Dobro vemo, da lahko nekaj svežega zraka prežene marsikatero tegobo! Za zdravje in dobro počutje oči se oborožite s kapljicami za oči, da boste jih imeli vedno pri roki: pa naj vas doleti alergija ali prehlad ali covid-10.